Når lægen beder bøn for patienten …

Lagt på af: Dorthe Boss Kyhn. 06. maj 2011 09.30 Sundhed (http://www.dr.dk/sundhed/Behandling/2011/0505134332.htm)

Praktiserende læge Allan Axelsen fra Aarhus er begyndt dagligt at bruge bøn som en af sine metoder over for typisk ensomme eller alvorligt syge patienter. Bøn er mere dokumenteret end så mange andre lægelige metoder, mener han.

– Som praktiserende læge og menighedsrådsformand havde jeg i mange år tænkt over, at når nu kristendommen var og er en så stor ressource i mit liv, var det urimeligt, at jeg holdt det væk fra patienterne, siger han.

Det er Dagens Medicin, der i dag bringer historien om lægen, der sidste år i september besluttede, at ville tilbyde sine patienter at bede en bøn som led i behandlingen.

Den første patient, en ældre og ensom mand i konsultationen, udtrykte efterfølgende stor glæde over at lægen havd bedt en bøn for ham.

Siden har 52-årige Allan Axelsen bedt en bøn for ca. 100 patienter.
– Jeg beder ikke om helbredelse, men om lindring og støtte. Hvis jeg skal bede om helbredelse, blander jeg det for meget sammen med min rolle som læge. Og jeg tør ikke tro på, at bøn er så effektiv en behandlingsform, siger Allan Axelsen.

Men hvad er så nytten af din bøn?
– Der er meget andet i livet end at være rask eller syg. Hvis man oplever, at Gud er en ressource og en, der kan hjælpe og trøste, er det meget værd, hvis man er alene eller er alvorligt syg. Også i forhold til, om Gud kan hjælpe en efter døden. Den lindring kan jeg
også give ved at bede en bøn. Jeg har fået langt flere positive tilbagemeldinger efter at have bedt en bøn end ved nogen som helst andre behandlinger, siger Allan Axelsen og fortæller om et eksempel med en kvinde, der før jul bad om noget beroligende medicin for at kunne komme gennem julen. Men efter at have snakket med hende endte det med en bøn i stedet for medicin, og efter jul ringede kvinden og sagde, at hun havde haft nemmere ved at klare julen.

-Det er ikke noget endegyldigt bevis for, at min bøn virker. Men det havde en nytte, fordi det hjalp hende til at få det bedre. Det er min beskedne erfaring, at bøn kan trøste og lindre, siger Allan Axelsen til Dagens Medicin.

Ifølge bladet har et dansk review af 12 udenlandske undersøgelser om effekten af bøn som en del af behandlingen kortlagt, at i syv af undersøgelserne forekom der en effekt. Effekten var i form af et bedre forløb for dem, der blev bedt for, i forhold til dem, der ikke blev bedt for, selv om ingen vidste, hvem der var i hvilken gruppe. Ingen af de 12 undersøgelser havde en negativ effekt.

Posted on 17. mai 2011, in Tekster og Artikler. Bookmark the permalink. Legg igjen en kommentar.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: