Leger tror på helbredelse ved bønn..

For meg er det verdens naturligste ting at det kan skje en helbredelse ved bønn, en helbredelse som ikke kan forklares ut fra biomedisin, sier Ole Mathis Hetta, tidligere fylkeslege i Rogaland

Marie Rein Bore

Publisert: 30 januar 2009 (00:00) Oppdatert: 30 januar 2009 (14:44) (Aftenbladet)

Han får støtte fra kirurg Torbjørn Folstad, fungerende nestleder i Norges Kristelige Legeforening.

– En stor andel kristne leger tror på at det kan skje en helbredelse ved bønn, sier Torbjørn Folstad.

Foreningen har 800 medlemmer. Avdelingen i Rogaland rundt 80 medlemmer.

«Uhørt arrogant»

Både Hetta og Folstad reagerer på kritikken av helseminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) etter at Hanssen fortalte om sønnen som på uforklarlig vis hadde blitt bra etter at Hanssen kontaktet Snåsa-mannen om hjelp.

– Jeg synes Den norske lægeforenings president Torunn Janbu var uhørt arrogant på legers vegne da hun kritiserte Hanssen, sier Hetta.

– En offentlig tjenestemann må kunne gi uttrykk for en personlig tro og en opplevelse av helbredelse. Hvis ikke, er vi på vei mot et ikke-religiøst og intolerant samfunn, sier Folstad.

– Hvordan skal sykehus stille seg til at pasienter spør om en prest eller andre kristne kan komme på sykehuset, salve pasienten og be for ham?

Bedt for og salvet?

– Norges Kristelige Legeforening mener at en pasient som ønsker det, skal kunne bli bedt for på dette viset. Sykehuset må ikke motsette seg en slik handling. Men det må ikke skje på bekostning av den legevitenskapelige behandlingen, sier Folstad.

Som lege på et sykehus synes han det er uproblematisk å be sammen med den syke om at han skal bli frisk. Å be om helbredelse er en naturlig del av den kristne bønnen, sier Folstad.

Ikke Snåsamann på sykehus

– Bør en healer av typen Snåsamannen få innpass på et sykehus?

– Nei. Når folk kommer på sykehus, er det for å få legevitenskapelig basert behandling. Jeg er skeptisk til å blande rollene. Jeg henviser heller ikke folk til alternativ behandling hvis jeg ser at legevitenskapen ikke har noe å tilby. Den beslutningen må folk ta selv. Men jeg fraråder dem ikke, sier fungerende nestleder Torbjørn Folstad i Norges Kristelige Legeforening.

Blødninger

SV-politiker og lege Olav Gunnar Ballo forteller i VG omx en healer fra Finnmark som kunne stanse blødninger og gi uforklarlig hjelp når folk ble alvorlig skadet. Ole Mathis Hetta er også vokst opp i Finnmark:

– I min oppvekst i Kautokeino var det folk som ba for syke og helbredet dem. Det var en type folkemedisin, som dex n Snåsamannen har drevet med. x De hadde spesielle evner og hjalp folk, men de tok ikke betaling annet enn at de kunne få noe praktisk hjelp. Det var noe helt annet enn alle tilbudene om alternativ behandling som har dukket opp nå. Mange av de tilbudene er jeg grunnleggende skeptisk til, fordi det har blitt såx kommersialisert, sier Hetta.

Posted on 18. mai 2011, in Tekster og Artikler. Bookmark the permalink. Legg igjen en kommentar.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: